Research SexAbuse RiskyBehaviour PolДосвід сексуальних контактів дитини з дорослою людиною має негативний вплив на її фізичний, емоційний і соціальний розвиток. Негайні та довготривалі наслідки сексуальних зловживань щодо дитини є різноманітними, а поява таких наслідків залежить від багатьох чинників.

Негайні наслідки (симптоми) можуть впливати на всі сфери розвитку: статеву, емоційну, соціальну, когнітивну та фізичну (соматичну) сферу, вони переважно залежать від віку дитини.
Довготривалі наслідки також можуть впливати на багато різних сфер життя. Вони часто проявляються у вже дорослої людині у такому вигляді (Finkelhor, 1986, як цитується в роботі Beisert, Izdebska, 2012):

  • емоційні проблеми та деформоване самосприйняття;
  • соматичні та дисоціативні розлади;
  • проблеми із самоповагою;
  • міжособистісні проблеми;
  • соціальні проблеми;
  • сексуальні проблеми.

У цьому дослідженні аналізуються довготривалі наслідки у дорослому віці сексуальних зловживань, що відбулися в дитинстві, особливо пов'язані з ризикованою сексуальною поведінкою (декілька партнерів одночасно, нерозбірливі сексуальні контакти), вразливість до повторної віктимізації, проституція.

Дослідження проведено у 2015 р. Фундацією «Даємо дітям силу» (Польща) в рамках проекту «Попередження сексуального насильства та сексуальної експлуатації дітей в країнах Центральної та Східної Європи - комплексний підхід» за фінансової підтримки OAK Foundation.

 

Завантажити:

Дослідження «Сексуальні зловживання щодо дітей та їх наслідки у дорослому житті»